Nava spațială Starshot poate atinge 20% din viteza luminii

de: Ioana Bîrsan
06 02. 2017

Dintre toate schemele îndrăznețe puse la cale de cercetători, încercarea de a trimite cu ajutorul laserelor o navă spațială de mărimea unui timbru, denumită Starshot, într-un sistem solar apropiat, pare să le depășească pe toate de până acum.

Nava poate călători la 20% din viteza luminii și poate face o călătorie, care în mod normal ar dura 4.37 de ani lumină, în doar 20 de ani pământeni. În acest mod, ne poate oferi posibilitatea de a studia cele mai apropiate planete asemănătoare Pământului, care se află în afara sistemului nostru solar.

Cu toate că o invenție de acest tip prezintă numeroase aspecte pozitive, singura problemă care trebuie să fie rezolvată de oamenii de știință are de a face cu posibilitatea de încetinire a unei nave care de deplasează cu o viteză atât de mare, de până la 13,800 de kilometri pe secundă.

Posibilitatea de frânare reprezintă un aspect care trebuie să fie tratat cu seriozitate și care își impune obligativitatea într-un caz de acest fel. Și asta pentru că în lipsa unei modalități de încetinire, Starshot poate rata miza întregii expediții și eșua în culegerea de probe cu privire la corpul cosmic pe care trebuie să-l investigheze.

„Timpul pentru culegerea câtorva instantanee este de câteva secunde, iar dacă ratezi ținta, întreaga operațiune a fost în zadar”, susține astrofizicianul Michael Hippke. În contrast cu acest rezultat nefericit, dacă reușești să mergi în jurul orbitei planetei pe care vrei să o inspectezi, poți analiza în detaliu probele pe care le ai la dispoziție, conform Science Alert.

O modalitate în care nava Starshot ar putea frâna, susțin cercetătorii, ar putea fi prin folosirea radiațiilor și a câmpului de gravitație al stelelor din sistemul solar Alpha Centauri pentru a putea deaccelera. Astfel, planul oamenilor de știință include atașarea unei pânze, de o dimensiune de 100.000 de metri pătrați, care ar fi echivalentul a 14 terenuri de fotbal.

Această pânză are două utilități: îi permite navei să se folosească de fotoni pentru a accelera, și pe baza aceluiași principiu, la frânare,  radiațiile planetei pe care vrea să o exploreze vor lovi pânza, cauzând deaccelerarea ei. Această metodă îi permite totodată să se folosească de radiații pentru a-și schimba direcția de mers.

Totuși, deși această pânză este un răspuns la problema oamenilor de știință, ea îngreunează nava, deci și timpul în care misiunea poate fi dusă la bun sfârșit. Însă pentru că oamenii de știință urmăresc să termine misiunea în decursul a câteva decenii, aceștia vor veni, cel mai probabil, cu un nou model al navei Starshot.

Astfel, aceleași surse sugerează că noua navă ar putea avea pânze din grafen care să crească viteza de deplasare a navei spațiale.